Politica scumpește

Aud opinii conform cărora, fiind an electoral, nu vom avea parte de scumpiri semnificative. Voi demonstra că efectul alegerilor politice trebuie anticipat exact invers, în sensul (nedorit de cetățeni) al scumpirilor – chiar importante.

Până acum câțiva ani eram obișnuiți cu cadouri electorale – se măreau alocații, prime, bonusuri, ba chiar și ceva pensii, unele ieftiniri… În general, anumite categorii apropiate partidului de guvernământ erau ”stimulate” pentru a vota mai cu spor. Erau anii în care un segment semnificativ de electorat mai credea că unele partide reprezintă o soluție. De câțiva ani se practică o politică aparent bizară – dar, de fapt, extrem de cinică. Anume, politica lui ”cu cât e sărăcia mai mare, cu atât ne costă voturile mai puțin”.

Tactica pleacă de la o realitate – lumea este atât de dezamăgită, atât de scârbită de politicieni și de partide încât nu mai vine la vot din proprie înițiativă pentru a susține pe cineva – ci poate doar pentru a vota pe acela care pare a fi dușmanul cel mai înverșunat al personajului pe care el, votantul, îl urăște cel mai mult. Dar și fenomenul acesta e improbabil după ultimele alegeri, când din ”Dreptate până la capăt” s-a ales doar praful răfuielilor marunte. Rezultă că, la urnele lui 2014 și, probabil, 2016 vor veni doar cei aduși și stimulați de partide. Or, cu cât omul e mai sărac, cu atât cedează mai ușor la orice stimulant, oricât de mic ar fi – ”Mai bine puțin decât nimic”  este gândul cu care milioane de viitoare ”voturi libere” așteaptă momentele electorale. Restul cetățenilor nu contează pentru partide – nu vin la vot și oricum nu sunt controlabili – aceasta este și aritmetica puterii, dar și a pseudo-opoziției – deci se poate suporta o scumpire. Ba chiar e necesară.

Ce înseamnă, de fapt, scumpirile? În primul rând mica echilibrare a unei economii bazate pe împrumuturi dar, mai ales, rezerva pentru clientela politică avidă de recuperarea cheltuielilor electorale. În al doilea rând, scumpirile sunt asigurarea că voturile se vor încadra în marja de eroare a cinicului departament electoral al fiecărui partid ”mare”. Deci, fiți fără grijă, scumpirile vor veni, cu atât mai multe și mai mari cu câte scrutinuri electorale vom avea. Trăiască democrația capitalistă!

 

 

 

Dragoș DUMITRIU

Lasă un comentariu