Moaştele la control!

Una din cele mai celebre farse din istoria literaturii noastre i-a aparţinut unui scriitor mărunt, azi pe drept uitat pentru cărţile sale, anume Nicolae Tăutu, care era totodată şi înalt ofiţer al armatei. Ei bine, prin anii ’50 acesta a sunat la administraţia Cimitirului Militar Ghencea dându-se drept ministrul apărării şi a început să urle la funcţionarul care răspunsese, reproşându-i dezordinea strigătoare la cer din respective incintă, cu morţi înhumaţi alandala.În consecinţă, l-a somat pe respectivul amploaiat ca în maximum o săptămână morţii să fie dezgropaţi şi reîngropaţi conform ierarhiei militare, în ordinea gradelor, lucru pe care bietul om s-a apucat să-l înfăptuiască mintenaş spre disperarea şi deruta adevăratului ministru, chemat peste câteva zile la locul grozăviei de rudele morţilor deranjaţi din tihna pe care o credeau veşnică.

Ceva în genul ăsta încearcă acum mahării de la Patriarhie, care zilele trecute au dispus efectuarea unui recensământ al moaştelor din sfintele lăcaşe de cult cu toate detaliile necesare. Adică, în vederea tipăririi unui ghid ce urmează să fie pus în vânzare la preţ drăcesc, trebuie indicat ce componentă a moaştelor deţine fiecare aşezământ – craniu, omoplat, tibie, peroneu, deşt sau femur – şi la vindecarea căror maladii ajută giugiulirea respectivei reminsicenţe, cum ar veni Sfântul Haralambie te scapă de deochi, Varvara de dropică, Ghedeon de brâncă, Maica Filofteia de pelagră, Sfântul Zotic de platfus, Agatanghel de dileală ori Action de calviţie.

La aflarea acestei veşti presa de toate coloraturile a sărit pe bună dreptate de tur în sus, înfierând cu clăbuci arghirofilia, ba chiar insolenţa cu adevărat strigătoare la ceriu a nesătuilor din BOR, dar temându-se în primul rând că apariţia unui asemenea ghid al vindecătoarelor moaşte ar sărăci consistent mass-media, întrucât ar dispărea reclamele la buline, unguente, hapuri, licori sau plante, despre care zi de zi ni se spunea că ne scapă de fisuri anale, flatulenţă, dureri articulare, diaree, constipaţie sau dracu’ mai ştie ce boleşniţă. Afacere, nu glumă!

Unii bănuiesc în toată această coţcărie şi oarece intruziuni ale politicului, care cicătelea din orice ar şti să scoată niscai profit. Nu-i exclus, mai ales că anul trecut în octombrie l-am întrezărit şi pe boss-ul PSD Liviu Dragnea înghesuindu-se printre băbuţe la Iaşi, când cu dezvelirea moaştelor Sfintei Parascheva, dorind parcă să dovedească faptul că el mereu are un cult al morţilor, nu doar din patru în patru ani. Şi, zice-se, oricum mai mulţi a înviat el decât Iisus Hristos cu Lazărul ăla al lui, despre care, dacă ar fi fost Antena 3 în epocă, s-ar fi spus că era în moarte clinică, leşinat sau, mai degrabă, un băsist matol toropit de căldură din cauza excesului de alcool.

Constantin DINU

Lasă un comentariu