Analiză de criză

Campionatul nostru este plin de surprize. Slăbuț, fără bani, cu majoritatea stadioanelor în paragină, cu patroni și conducători arestați, cu datorii imense la stat și la terți, criticat de oameni care nu au făcut nimic în viața lor. Și, totuși, această competiție rezistă și, de multe ori, ne oferă satisfacția de a vedea și un meci bun (Petrolul-Astra), și unul muncit (Cluj-Dinamo) dar și unul “zbanghiu”, cum a fost Steaua-Gaz Metan Mediaș. Unde sunt oameni serioși, conducători, dar mai ales patroni și antrenori, acolo găsim și fotbal de calitate. Păcat de lipsa banilor și de absența sprijinului politic. Oare de ce au mai promis, dacă nu mișcă nimic? Avem un fotbal pe măsuta banilor cheltuiți. În țară mai găsim fotbaliști, atât de-ai noștri cât și străini, care fac să nu se golească dramatic stadioanele. În curând ne va ajunge blestemul de a avea stadioane noi, mari și goale, ca și multe dintre muzeele României.

Revenind la Liga I, să spunem că Steaua are, deocamdată, tot ce-i trebuie. Are conducere tehnică performantă, un lot bine proporționat valoric, cu un lot bine proporționat valoric, pe care obtuzii nu îl văd că a fost, în ultimii cinci ani, cel mai bun fotbalist al țării. Steaua se autofinanțează și își întărește echipa din mers. Acum are patru-cinci fotbaliști tineri de mare valoare.

Astra, cu pași mici, vine tare pe turnantă. Patronul este un om puternic financiar, cu un caracter bun, chiar dacă, fiind un temperament coleric, pune de multe ori presiune prea mare pe fotbaliști. Știe să își aleagă oamenii, pe care nu-i meneajează deloc, și mă refer aici la Dinu Vamă, un conducător cu ștaif, dar și la Daniel Isăilă, surpriza campionatului, un jucător de mare viitor. Aceștia au adus la echipă câțiva fotbaliști scumpi, cu perspectiva certă de a deveni jucători importanți la mari echipe din Europa. Mă refer aici la Yazalde și Morais, dar eu cred și în Iorga. Astra, în viitor, va fi o echipă care se va bate mereu la titlu și la locurile care duc în cupele europene.

La Ploiești, Petrolul beneficiază de o galerie frumoasă, arțăgoasă și din ce în ce mai disciplinată, dar stă prost din punct de vedere al valorii jucătorilor și, pe viitor, și financiar. Acolo lucrează un antrenor serios și valoros, Răzvan Lucescu, și există sprijinul unui primar căruia îi place fotbalul, dar nu mai știu ce alți oameni cu bani sunt lângă echipă. Plecarea lui Walter a generat mari probleme financiare. Nu sunt convins că resursele financiare ale domnului Capră pot face jucători ca Alcenat, Teixeira sau Hoban să nu-și ia zborul spre alte destinații. Deocamdată, Petrolul nu joacă nimic. Dacă nu ar fi venit Mutu, care are încă valoare, echipa s-ar fi zbătut în zadar, fără eficiență, cel puțin în jocul cu Astra. Dacă acest club nu își găsește un finanțator de talia lui Walter, nu îi văd un viitor prea luminos.

La Dinamo, lucrurile merg încă bine. Nu știu ce le rezervă viitorul, dar acum se află pe un făgaș bun, până se termină banii și încep să curgă datoriile! Pentru moment, conducătorii, antrenorul și câțiva jucători tineri țin Dinamo sus în clasament. Din surse sigure am aflat că se pregătește un nou control de anvergură la Brașov, Cluj, Craiova și București. Nu-i văd rostul, mai ales că fotbalul, care este o stare de spirit în România, a adus multe satisfacții unei populații tot mai sărace, de la an la an. Totuși, în instanță, oamenii din fotbal au primit sentințe și penalități înspăimântătoare. Nu ne ajunge că tot sportul este “praf” și nimeni nu mișcă nimic? Ce mai așteptăm, să ajungă toate cluburile ca Rapid București?

Să auzim numai de bine!


Lasă un comentariu