Marile momente ale unei națiuni par a sosi pe neașteptate, ca modele de sincronicitate în istorie. Dar, dacă noi nu cunoaștem existența unei cauze, asta nu înseamnă că ea nu există. Este suficientă lectura memoriilor unor inițiați ai culiselor politicii și vezi diferența între raționamentul celui care doar observă și al unuia care aplică politica – desigur în mod doct și responsabil. Responsabil nu neapărat pentru oameni, ci poate pentru o tradiție pe care respectivul o duce mai departe.
Cu alte cuvinte, întâmplarea, efectul acauzal, nu prea face parte din istorie. Da, au existat secvențe de grație – apariția meteorică a unor genii sau a unor nebuni – dar marile momente provin mai curând din culisele fără glorie.
România Mare nu este doar un moment de glorie în istorie; în logica metafizică un nume, un eveniment, nu aparține doar trecutului ci există atâta timp cât îl pomenim în mod semnificativ. România Mare va trăi atâta timp cât va reprezenta un crez sau un țel. Sau un element al raționamentului politic.
Vladimir Jirinovski declara ”Ce propun eu? Să ia Polonia regiunea care îi aparține, Ungaria să ia Transcarpatia, mai ales că majoritatea locuitorilor de acolo vorbesc limba maghiară. În Basarabia și Bucovina majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de română. România visează demult să le ia inapoi. Sunt trei țări membre NATO. Transnistria – să revină la noi, e pământ rusesc. Doar atunci Ucraina se va liniști”.
De multe ori regii vorbesc prin intermediul nebunilor.
Dar iată și părerea unui inițiat român în politica răsăritului, Ilie Ilașcu: ”Este tare suspectă această alipire a Crimeii, mai ales că Occidentul a tratat-o pașnic. După părerea mea, este o întelegere a Rusiei cu guvernele statelor din UE. Cred că se va reveni la hotarele din 1939-1940. Scenariul este chiar cel pe care l-a spus Jirinovski, o parte a Ucrainei va trece la Ungaria, Polonia, Slovacia și România. Opinia mea este că acest scenariu a fost ticluit mai de mult, cu vreo 10-15 ani în urmă, și mulți dintre demnitarii din România cunoșteau acest lucru. Republica Moldova, care va deveni autonomă, se va încadra în teritoriul României, tot ca un fel de regiune. În principiu, nu se va schimba nimic în Republica Moldova, vor rămâne raioanele, dar va fi autonomie, pentru că nu cred că domnul Timofte va primi un post de vicepreședinte al României. Ceea ce face acum Putin este un joc, este un teatru bine pus la punct cu Occidentul. Totul este o înțelegere”.
Niciodată aerul nu este mai curat și cerul mai limpede ca după furtună. Nu-mi doresc furtună, dar țara asta are nevoie de aer curat și de puțin senin. România Mare este nu doar un ideal național trasat de poeți, ci singura cale către (mai) bine.
Dragoș DUMITRIU
Lasă un comentariu