Dubla măsură cu picioare scurte

În primii ani după căderea ”Cortinei de fier„ a început viermuiala serviciilor secrete occidentale. Dornice de revanșă pentru înfrângerile suferite în fața mai săracilor colegi din est, ”Agenturile” au apelat la toate mijloacele – iar ”onoarea” ofițerului de ”Intelligence„ a fost îngropată; de la manipularea masselor prin propaganda mincinoasă, la asasinate și intervenții armate în manifestații din țările estice, nimic nu a fost prea mult pentru agenți, mai ales că reușeau să intoxice opinia publică în privința autorilor…  

Iugoslavia și Cehoslovacia au fost primele ținte – fiecare în mod diferit, dar bazat pe același principiu – ”voința populației majoritare” din provinciile țărilor respective, urmată imediat de recunoașterea puterilor occidentale. În baza căror prevederi internaționale? În cazul Iugoslaviei, imixtiunea a fost flagrantă, iar minciuna – și mai mare! Efectele acestor intervenții occidentale sunt vizibile și astăzi – instabilitate, focare de sărăcie și dispută, dezlănțuirea unor patimi religioase, apariția unor nuclee fasciste în zone cu tradiție criminală – Croația ustașilor, fenomene de segregare – precum în Krajina.

Se spune – nu, Crimeea nu e același lucru! De ce, fiindcă nu mai e interesul Germaniei? Ba e fix aceeși situație ca în Croația sau Bosnia, ba chiar mult mai democratică, în sensul dreptului istoric și la autodeterminare decât în Kosovo sau aceeași Bosnia.

Agenții puterilor occidentale – mai mult sau mai puțin vizibile – dau din colț în colț când încearcă să argumenteze minciuna evidentă a dublei măsuri. Printre ei și unii europarlamentari români, cred eu… Crimeea poate fi un început al problemelor reale în multe colțuri ale Europei – dar și ale Statelor Unite – și asta pentru că s-a încercat călcarea în picioare a unui Statu quo rezultat după șocul unui cumplit război.

Minciuna dublei măsuri din anii 90 își arată acum picioarele scurte (ca ale doamnei Merkel) și se întoarce – ca un vârtej imprevizibil pentru niște meteorologi care nu s-au bazat pe profesie, ci pe fals și manipulare.

Să dea Dumnezeu ca România să scape cu bine din acestă furtună – care vine și de la Răsărit și de la Apus! Observați că nu pot decât să apelez la Marele Supranatural…

Dragoș DUMITRIU

Lasă un comentariu