Bulgaria – o lecție de inteligență politică

În opinia vulgară se folosește deseori un ton superior, ba chiar persiflant, atunci când se face vorbire de diverse aspecte ale vecinilor de la sudul Dunării. Aceasta nu vine numai din scrieri clasice sau din trecutul națiunilor noastre, ci cred că este rezultatul unei superficialități în aprecierea evoluției.

Noi, românii, cu toată pretinsa superioritate, dar mai ales cu marile avantaje cu care am plecat în 1989 – economie, diplomație, imagine etc. – am făcut sacrificii uriașe pentru a fi primiți în Europa comunității ”civilizate” – și am ajuns la linia de start odată cu bulgarii. Dar cel mai grav este că, în timp ce bulgarii au păstrat teritoriile pe care noi le consideram românești – discutabil sau nu – noi am renunțat la pământuri de-drept-românești, cele din Ucraina. De ce? Pentru că am avut suficient de puține atuuri pentru a fi primiți oricum în UE – și atunci a trebuit să cedăm pretențiilor externe. Pe când bulgarii – nu. Bulgarii și-au dezvoltat câteva regiuni turistice  – mare, munte – care au ajuns destinații de top europene. Românii și-au bătut joc de ce aveau – vezi ruinele de pe Litoral sau din Poiana Brașov – iar pseudo-soluția a fost acceptarea turismului sexual al lui Radu Mazăre, adică a prostituției – deocamdată la nivel local, dar cu tendințe de generalizare. Bulgarii cei ”inferiori” au realizat locații all inclusive – ceea ce noi nu am reușit să realizăm – și nu am auzit de invitații la identificarea bulgăroaicelor cu damele de consumație. Cine este deșteptul și cine este… contratriul?

Mai nou România face un joc haotic în cazul relațiilor cu Rusia. În afara declarațiilor necoordonate, chiar cu accente divergente, între Președinție și Guvern, fapt care contrariază nu numai atât de apropiata Rusie, dar și aliații occidentali, ei bine, nu se desprind rațiuni și decizii economice care să nu ne pună în situații delicate – ca stare financiară a populației dar și a economiei. Concret, la orizont se întrevede o scumpire a utilităților și a hranei, asta pentru cetățeni, dar și un regim imposibil pentru funcționarea unor importante întreprinderi. Apoi oprirea unor investiții și relații comerciale estice, apariția unei concurențe suplimentare pe piața locurilor de muncă din Occident și chiar din România prin deschiderea granițelor Moldovei și poate a Ucrainei – toate acestea nu sunt vorbe, ci realități periculoase. Iar vârfurile politice, în locul analizelor serioase, se întrec în a face declarații belicoase, în a-și băga nasul atunci când fierbe oala unora mai mari… Asta în timp ce Bulgaria ne dă și aici o lecție. Bulgaria face un balet inteligent, păstrând o atitudine atentă, fără excese, gata de a-și apropia avantajele și apreciind cum trebuie distanța de apele prea adânci.

Zilele acestea vecinii de la sud sunt gata să încheie afacerea secolului, scoțând tronsonul bulgar al conductei de gaze South Stream de sub competența europeană – ajungând astfel să poarte direct negocierile cu Gazprom, nu prin intermediul Comisiei Europene. Astfel, în ciuda unor partide de obediență europeană și a unor cerințe ale CE, Parlamentul de la Sofia a votat statutul juridic de ”netraversare a teritoriului european” pentru cei 14 km ai conductei ce trec prin apele lor teritoriale, astfel încât bulgarii vor beneficia de câștiguri mult mai mari pentru gazul ce va fi transportat pe aici către Austria, via Serbia și Ungaria, și de aici către Occident. Dar asta nu va însemna doar bani, ci și o poziție strategică superioară, mai ales dacă varianta South Stream va prelua din ce în ce mai mult din volumul transportat actualmente prin nesigura Ucraina.

Se teme cumva Bulgaria de reacțiile europene? Nu, vecinii de la sud știu că o țară este cu atât mai respectată cu cât este mai puternică și inteligentă, nu mai slugarnică. Aceasta e, de fapt, lecția bulgărească.

Dragoș DUMITRIU

Lasă un comentariu